Przepis na Chili Con Carne
Oto przepis na Chili Con Carne:
Składniki:
500g mielonego mięsa wołowego
2 cebule, drobno posiekane
2 papryki, pokrojone w kostkę
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 puszki pomidorów krojonych w puszce
1 puszka czerwonej fasoli, odsączona i opłukana
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka ostrej papryki
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju roślinnego
1 szklanka wody
opcjonalnie: świeża kolendra, pokrojona w paseczki, do podania
Jak zrobić Chili Con Carne:
- Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu.
- Dodaj mielone mięso i smaż, mieszając, aż będzie brązowe.
- Dodaj cebulę, paprykę i czosnek, i smaż, mieszając, aż będą miękkie.
- Dodaj pomidory z puszki, fasolę, kumin, kolendrę i ostrą paprykę. Mieszaj, aż wszystko będzie dobrze wymieszane.
- Dodaj szklankę wody, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj gorące, posypane kolendrą, jeśli chcesz.
Chili Con Carne najlepiej smakuje z ryżem lub tortillami. Można też dodać do niego świeże warzywa lub posypać serem. Smacznego!