Przepis na Kociołek Myśliwski
Oto przepis na Kociołek Myśliwski:
Składniki:
- 1 kg dziczyzny (np. dzika, sarny, jelenia) pokrojonej w kostkę
- 1 duża cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 papryki, pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- ok. 1,5 litra bulionu mięsnego lub wody
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej masło w dużym garnku lub kotle. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż na złoty kolor.
- Dodaj mięso i smaż, aż z każdej strony się zrumieni.
- Dodaj papryki i marchewki, i smaż przez około 5 minut.
- Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy, i wymieszaj z mięsem i warzywami.
- Dodaj suszone zioła i przyprawy, i wymieszaj z resztą składników.
- Wlej bulion mięsny lub wodę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Kociołek Myśliwski najlepiej smakuje, gdy jest podawany z pieczywem, np. z chlebem lub bułkami. Smacznego!