Przepis na Rosół

Oto przepis na tradycyjny polski rosół:

Składniki:

  • 2 kg kurczaka (można również użyć wołowiny, cielęciny lub mieszanki mięs)
  • 3 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól do smaku
  • opcjonalnie: gałka muszkatołowa, liść laurowy, natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, a następnie włóż do garnka z wodą.
  2. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, por i cebulę.
  3. Dodaj czosnek i ziarna pieprzu.
  4. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny.
  5. Co jakiś czas usuwaj powierzchnię piany z rosółu.
  6. Gdy rosół będzie gotowy, wyjmij mięso i warzywa i odcedź przez sitko.
  7. W przypadku potrzeby dopraw solą do smaku.
  8. Podawaj gorący z ugotowanymi makaronem lub kluskami oraz posyp go świeżą natką pietruszki i opcjonalnie gałką muszkatołową lub liściem laurowym.

Smacznego!

Porównaj z przepisem na Ramen >>

 
 
 

Podobne Posty